Make your own free website on Tripod.com
  Priredbe u Samoboru
 

Samoborski Fašnik

Princ Fašnik

Samoborski Fašnik 2000 ove godine od 18.2. do 7. 3. Pogledajte program.

U vrijeme Fašnika u Samoboru se maskiraju ljudi, a maskira se i grad: ulice, trgovi, lokali potpuno mijenjaju vanjski izgled, maske u autobusima ne plaćaju prijevoz. Centralni događaj se odvija u oko pozornice na trgu gdje se predstavljaju individualne i grupne maske, dječje i seoske maske, te se najuspješnije nagrađuju, a na pozornici odvija se suđenje lutki Fašniku u kojem sudjeluju Fiškal (koji brani), Sudec (koji presuđuje) i Sraka koja postaje središnji lik i zaštitni znak Samoborskog fašnika. Fašnik se nakon suđenja, na pokladni utorak spaljuje.
Zato pridružite se , jer kako su Samoborci davno rekli:

"Bedaki noriju saki dan, a pametni samo na fašnik"

Dan grada

Vatromet za Dan grada U Srpnju o blagdanu svete Ane, koju je samoborski vjernički puk izabrao za svoju zaštitnicu slavi se Dan grada.Tog se dana zaslužnim građanima uručuju priznanja za životna djela ili za jednogodišnji doprinos svekolikom boljitku grada i građana.Posebice je svečano uz kapelu svete Ane na Anindolu gdje se od pamtivjeka održava takozvano aninovsko proštenje. Tog dana uistinu ima za svakog ponešto, i glazbe i pjesma, športskih natjecenja, dječjih igara, plesa, kušanja samoborskih specijaliteta...

Samoborska glazbena jesen

Samobor je grad koji pažljivo čuva i njeguje svoju kulturnu baštinu, ali i grad koji nastoji i danas pridonositi suvremenoj kulturi i umjetnosti, kako vlastitoj, tako i onoj čitave Hrvatske. Samoborska glazbena jesen neprekidno već više od dvadeset godina ugošćuje vrhunske izvođače s bogatim i probranim programima izuzetnog muziciranja.